Apostazja - czy to ma sens? - strona 150

Help
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 Następna
bibunia
Matuzalem
bibunia
Wschowa

2011-07-17 23:03:17
A pomimo okrzyków niektórych,fakt jest taki,że nasila się to zjawisko w naszym kraju.Ja już dawno mam ten akt za sobą było krótko i dosyc zabawnie,ponieważ proboszcz próbował jakoś mnie odwieźc od tego czynu,przy czym argumenty miał liche..:)
Jestem jak biel i czerń,które stale przeplatając się nigdy nie tworzą szarości...

Sleeping_Giant
Bicz
Sleeping_Giant
Mazowsze

2011-07-18 15:07:46
SanguineVenari Napisał:
Ja od Kościoła odeszłam głównie dlatego, że jego założenia są sprzeczne z tym co naucza Biblia. I tyle.

Z całym szacunkiem, ale skąd ty o tym wiesz? Na mocy czego dajesz sobie większy autorytet w interpretacji Biblii od instytucji, która zajmuje się tym 2000 lat i jest to robione przez setki, tysiące ludzi, nierzadko wybitnych (np Ojcowie Kościoła).

Biblia (Stary i Nowy Testament) to ogromne dzieło, które tak naprawdę może być interpretowane w bardzo różny sposób. Ludzie studiują teologię, biblistykę przez lata, uczą się często tego całe życie. Katolicyzm polega właśnie na korzystaniu z tej tradycji, na korzystaniu z wiedzy poprzednich pokoleń. Na tym właśnie polega prawdziwa mądrość.
Forever Begins.

Masterdeath
Bicz
Masterdeath
Poznań

2011-07-18 15:11:10
Sleeping_Giant Napisał:
SanguineVenari Napisał:
Ja od Kościoła odeszłam głównie dlatego, że jego założenia są sprzeczne z tym co naucza Biblia. I tyle.

Z całym szacunkiem, ale skąd ty o tym wiesz? Na mocy czego dajesz sobie większy autorytet w interpretacji Biblii od instytucji, która zajmuje się tym 2000 lat i jest to robione przez setki, tysiące ludzi, nierzadko wybitnych (np Ojcowie Kościoła).

Biblia (Stary i Nowy Testament) to ogromne dzieło, które tak naprawdę może być interpretowane w bardzo różny sposób. Ludzie studiują teologię, biblistykę przez lata, uczą się często tego całe życie. Katolicyzm polega właśnie na korzystaniu z tej tradycji, na korzystaniu z wiedzy poprzednich pokoleń. Na tym właśnie polega prawdziwa mądrość.

Popieram przedmówcę - zinterpretować biblie można na wiele sposobów, i jest to bardzo trudne.

Odnośnie apostazji - lepiej żeby kapłan jej dokonał niż miał być nie wierzącym i służyc w imieniu kogoś /czegoś w co nie wierzy. Czyli wolę apostazje niż hipokryzję.

"Tak długo jak istnieje miłość , będzie też istnieć nienawiść"

bibunia
Matuzalem
bibunia
Wschowa

2011-07-18 15:16:24
Masterdeath Napisał:
Czyli wolę apostazje niż hipokryzję
W pełni zgadzam sie z tym zdanie.Hipokryzja jest dla mnie równie stresująca co kłamstwo,chamstwo i ludzka głupota.
Jestem jak biel i czerń,które stale przeplatając się nigdy nie tworzą szarości...

bibunia
Matuzalem
bibunia
Wschowa

2011-07-18 16:50:04
a tak dla rozluźnienia atmosfery :)
Youtube

Rochu
Anciliae
Rochu
Gliwice

2011-07-18 18:30:39
Masterdeath Napisał:
Popieram przedmówcę - zinterpretować biblie można na wiele sposobów, i jest to bardzo trudne.

Dla mnie to banalne, ja nie wiem z czym się tu męczyć przy interpretacji w niektórych tekstach. ;]
http://www.cytatybiblijne.pl/
Są napisane tak jasno, że często trudno znaleźć interpretacje do takich, a nie innych bożych widzimisiów. Jeśli ktoś potrafi znaleźć tam jakiekolwiek nauki moralne i dokładnie zinterpretować te teksty tak, aby wyszła z tego "dobroć" to bardzo zachęcam do tego, bo na chrześcijańskich stronach np. jeśli chodzi oprzypowieść o łysolu i niedźwiedziu przy interpretacjach niekiedy aż ręce opadają jak sie to czyta. ;]
Śmiejecie się ze mnie, bo jestem inny, a ja śmieje się z was, bo jesteście tacy sami. - Jonathan Davis
Ostatnio zmieniany: 2011-07-18 18:30:58

Masterdeath
Bicz
Masterdeath
Poznań

2011-07-18 18:33:45
Rochu Napisał:
Masterdeath Napisał:

Dla mnie to banalne, ja nie wiem z czym się tu męczyć przy interpretacji w niektórych tekstach. ;]
http://www.cytatybiblijne.pl/
Są napisane tak jasno, że często trudno znaleźć interpretacje do takich, a nie innych bożych widzimisiów. Jeśli ktoś potrafi znaleźć tam jakiekolwiek nauki moralne i dokładnie zinterpretować te teksty tak, aby wyszła z tego "dobroć" to bardzo zachęcam do tego, bo na chrześcijańskich stronach np. jeśli chodzi oprzypowieść o łysolu i niedźwiedziu przy interpretacjach niekiedy aż ręce opadają jak sie to czyta. ;]

To Ci gratuluję, że tak łatwo odbierasz te cytaty, może masz niesamowite IQ albo olbrzymią wiedzę na temat starożytności. Bo ja przy jednym cytacie mogę się męczyć parę lat odnosząc go do wielu dziedzin - kosmologii, astronomii, itp itd

Rochu
Anciliae
Rochu
Gliwice

2011-07-18 19:10:25
Sdz 19, 20-25 Napisał:

" 20 Bądź spokojny - rzekł starzec - pozwól mi zaradzić wszystkim twoim potrzebom, ale nie spędzaj nocy na ulicy. 21 Przyprowadził go więc do swego domu, osłom dał obrok, po czym umyli nogi, jedli i pili. 22 Tymczasem, gdy oni rozweselali swoje serca, przewrotni mężowie tego miasta otoczyli dom, a kołacząc we drzwi rzekli do starca, gospodarza owego domu: Wyprowadź męża, który przekroczył próg twego domu, chcemy z nim obcować. 23 Człowiek ów, gospodarz domu, wyszedłszy do nich rzekł im: Nie, bracia moi, proszę was, nie czyńcie tego zła, albowiem człowiek ten wszedł od mego domu, nie popełniajcie tego bezeceństwa. 24 Oto jest tu córka moja, dziewica, oraz jego żona, wyprowadzę je zaraz, obcujcie z nimi i róbcie, co wam się wyda słuszne, tylko mężowi temu nie czyńcie tego bezeceństwa. 25 Mężowie ci nie chcieli go usłuchać. Człowiek ten zatem zabrawszy swoją żonę wyprowadził ją na zewnątrz. A oni z nią obcowali i dopuszczali się na niej gwałtu przez całą noc aż do świtu. Puścili ją wolno dopiero wtedy, gdy wschodziła zorza. "

Gratuluje temu, który wyciągnie z tego dobre wartości moralne. Panowie i Panie, tak to sobie możemy interpretować nawet Akademię Pana Kleksa, Star Wars czy Władcę Pierścieni i zrobić święte filmy/księgi. To co pokazuje Stary Testament to nie są dobre nauki moralne, niewolnictwo i oferowanie ruchnięcia własnej córki nie jest ok, a że kiedyś kobieta to była tylko maszynka do płodzenia nie znaczy też, że tak jest teraz. Nieważne jest to, że ponad 2000 lat temu to było ok, nauki Boże skoro jest taki miłościwy i wszechmocny powinny być ponadczasowe, a nie są. Dla ciekawych polecam jeszcze ten film:

Youtube

Co do apostazji to jak do mnie przyjdą i powiedzą, że musze podpisać tu żeby jej dokonać to mogę tyle zrobić, ale latać po parafiach mi się nie chce, bo i nie widzę w tym najmniejszego sensu.
Śmiejecie się ze mnie, bo jestem inny, a ja śmieje się z was, bo jesteście tacy sami. - Jonathan Davis
Ostatnio zmieniany: 2011-07-18 19:11:29

SanguineVenari
Bicz
SanguineVenari
Agharta

2011-07-18 21:58:16
Sleeping_Giant Napisał:
SanguineVenari Napisał:

Na tym polega dogmatyzm, przyjmowanie czegoś bez krytycyzmu, opierając się tylko na autorytecie. Nie zamierzam nikogo urazić. Jeśli jednak poddamy choć jeden fragment Pisma Świętego wątpliwości, poddać możemy całe. Pewne elementy takie jak kult Marii, zmarłych, świętych miejsc i relikwii nie mają w Biblii żadnego pokrycia, są wręcz 'niedobre'
‎"Z tak krzywego kawałka drewna, z jakiego uczyniony jest człowiek, nie da się zrobić nic prostego."

Masterdeath
Bicz
Masterdeath
Poznań

2011-07-18 22:03:08
SanguineVenari Napisał:
Sleeping_Giant Napisał:
SanguineVenari Napisał:

Na tym polega dogmatyzm, przyjmowanie czegoś bez krytycyzmu, opierając się tylko na autorytecie. Nie zamierzam nikogo urazić. Jeśli jednak poddamy choć jeden fragment Pisma Świętego wątpliwości, poddać możemy całe. Pewne elementy takie jak kult Marii, zmarłych, świętych miejsc i relikwii nie mają w Biblii żadnego pokrycia, są wręcz 'niedobre'

No dobrze ale w bibli jest mowa o tym , że cokolwiek kapłani (apostołowie) zawiążą na ziemi obowiązuje i w niebie, jeśli więc kapłan wprowadzi kult zmarłych, to i w niebie jest zapisane że winniśmy obchodzić kult zmarłych, proste nie? - Jezus dał olbrzymią władzę Piotrowi i jego następcom.
Ostatnio zmieniany: 2011-07-18 22:08:16

SanguineVenari
Bicz
SanguineVenari
Agharta

2011-07-18 22:08:59
Masterdeath Napisał:
SanguineVenari Napisał:
Sleeping_Giant Napisał:
SanguineVenari Napisał:

No dobrze ale w bibli jest mowa o tym , że cokolwiek kapłani zawiąża na ziemi obowiązuje i w niebie jeśli więc kapłąn wprowadzi kult zmarłych to i w niebie jest zapisane że winniśmy obchodzić kult zmarłych proste nie? - Jezus dał olbrzymią władzę Piotrowi i jego następcom.

A czy to zawiązał Św. Piotr czy Paweł? Jeśli Jahwe powiedział, że to obrzydlistwo w jego oczach, to nim to jest, jeśli zmienia zdanie ot tak, to może niech Katolicy zaczną wątpić w życie wieczne?
‎"Z tak krzywego kawałka drewna, z jakiego uczyniony jest człowiek, nie da się zrobić nic prostego."

Masterdeath
Bicz
Masterdeath
Poznań

2011-07-18 22:15:21
SanguineVenari Napisał:
Masterdeath Napisał:
SanguineVenari Napisał:
Sleeping_Giant Napisał:
SanguineVenari Napisał:

No dobrze ale w bibli jest mowa o tym , że cokolwiek kapłani zawiąża na ziemi obowiązuje i w niebie jeśli więc kapłąn wprowadzi kult zmarłych to i w niebie jest zapisane że winniśmy obchodzić kult zmarłych proste nie? - Jezus dał olbrzymią władzę Piotrowi i jego następcom.

A czy to zawiązał Św. Piotr czy Paweł? Jeśli Jahwe powiedział, że to obrzydlistwo w jego oczach, to nim to jest, jeśli zmienia zdanie ot tak, to może niech Katolicy zaczną wątpić w życie wieczne?

Zawiązali to słudzy Boga którzy go reprezentują którym on dał władzę - przez to mówi -,,że co zawiążecie,, - w liczbie mnogiej. Nie wiem co ma piernik do wiatraka w drugiej części postu i dlatego nie wiem jak się ustosunkować - jak byś mogła bliżej wyjaśnic tą drugą część o Jahwe i życiu wiecznym.
Ostatnio zmieniany: 2011-07-18 22:16:08

SanguineVenari
Bicz
SanguineVenari
Agharta

2011-07-18 22:41:43
Jeżeli Jahwe mówi, że czegoś robić wolno. to znaczy, że nie wolno, bo jeśli jest chwiejny w swoich postanowieniach, to równie dobrze może przekreślić obietnicę życia wiecznego.

Po drugie władza Apostołów nie była samozwańcza. Cytujesz cały czas fragment Mateusza 16:19. Wracając odnośnie kultu to Jana9:4 "Potrzeba nam pełnic dzieła Tego, który Mnie posłał, kiedy jest dzień. Nadchodzi noc, kiedy nikt nie może działać", ew.Koh 9:5,6 "Bo żyjący są świadomi tego, że umrą, lecz umarli nie są świadomi niczego ani już nie mają zapłaty, gdyż pamięć o nich poszła w zapomnienie. 6 Przeminęła też ich miłość i ich nienawiść oraz ich zazdrość i już po czas niezmierzony nie mają udziału w niczym, co ma się dziać pod słońcem." Po co więc kult czegoś, co nie wpływa na życie; zwróćmy także uwagę na przykazanie pierwsze.

Ostatnio zmieniany: 2011-07-18 22:43:11

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 Następna
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura