Paulo Coelho-Wasze opinie - strona 90

Help
Forum : Literatura
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Następna
CrommCruaich
Matuzalem
CrommCruaich
Wrocław

2011-12-22 14:46:31
Narcissa Napisał:
Ale autorzy tacy jak Coelho czy Schmitt w swoich książkach nie przekazują nic nowego i w kółko powtarzają utarte, banalne prawdy życiowe wciąż tak samo nadętym tonem. Mówię tu głównie o Coelho.

Podobnie jak King pisuje ciągle wariacje na temat dziwnych wydarzeń w małym amerykańskim miasteczku. Ale fakt - sprzedawanie ciągle tego samego w coraz to innym opakowaniu jest już nudne. Ale pokażcie mi autorów, którzy nie mają takich ciągot.
Fakt, że jestem paranoikiem, nie oznacza jeszcze, że cały świat nie sprzymierzył się przeciwko mnie. link

Zephirus
Anciliae
Zephirus
Za siedmioma cme...

2011-12-22 15:13:46
CrommCruaich Napisał:
Narcissa Napisał:
Ale autorzy tacy jak Coelho czy Schmitt w swoich książkach nie przekazują nic nowego i w kółko powtarzają utarte, banalne prawdy życiowe wciąż tak samo nadętym tonem. Mówię tu głównie o Coelho.

Podobnie jak King pisuje ciągle wariacje na temat dziwnych wydarzeń w małym amerykańskim miasteczku. Ale fakt - sprzedawanie ciągle tego samego w coraz to innym opakowaniu jest już nudne. Ale pokażcie mi autorów, którzy nie mają takich ciągot.

Zupełnie jak Marquez i pułkownik Aureliano Buendia w kilku jego książkach:)
"I will sing my worst southamerican song at your funeral"

szarl
Matuzalem
szarl

2011-12-22 16:40:44
CrommCruaich Napisał:
Oczywiście każdy przy podróży pociągiem czy tramwajem ma ochotę na literaturę najwyższych lotów :) Stwierdzenie, że taka literatura jest szkodliwa, bo przez nią nie sięga się po ambitniejsze dzieła jest trochę na wyrost.

Och, jest całe mnóstwo przyzwoitych książek do czytania w tramwaju . Poza tym Coelho nie do tego aspiruje: fani traktują jego książki z niemałą czcią - niczym dzieła z literatury naprawdę wysokich lotów.
“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

CrommCruaich
Matuzalem
CrommCruaich
Wrocław

2011-12-22 17:39:31
szarl Napisał:
Poza tym Coelho nie do tego aspiruje: fani traktują jego książki z niemałą czcią - niczym dzieła z literatury naprawdę wysokich lotów.

To samo w muzyce, w filmie, czy nawet wśród mrocznych fotografów fotografujących mroczne modelki :)
Fakt, że jestem paranoikiem, nie oznacza jeszcze, że cały świat nie sprzymierzył się przeciwko mnie. link

Narcissa
Matuzalem
Narcissa
Tychy

2011-12-23 00:24:34
Ktoś wyżej dobrze uchwycił o co mi chodzi- literatura rozrywkowa, literatura mniej ambitna, po proste takie czytadła są tym, czym są i tak jest dobrze. A Coelho aspiruje do tytułu mistrza wszechrzeczy, nie mając ku temu podstaw.
"Powiadam wam: trzeba mieć chaos w sobie by narodzić tańczącą gwiazdę" - Fryderyk Nietzsche

Lady_Margolotta
Anciliae
Lady_Margolotta
Uberwald / Barline...

2011-12-23 15:04:03
Alpha-Sco Napisał:
Czy w takim razie wartościowe jest tylko to, co jest trudne i skomplikowane?

Tak wnioskuję z Waszych wpisów.

ja też nie to miałam na myśli, sama lubię banalne książki o banałach, ale nie lubię banalnych o ważnych sprawach jestem wielką fanką Pippi Langstrumpf [moja idolka], Muminków, Jeżycjady, Ani z Zielonego Wzgórza i nie wstydzę się tego że stoją takie książki u mnie na półce:)
Carpe jugulum

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Następna
Forum : Literatura