Diablo Swing Orchestra - The Butcher's Ballroom

Help
Forum : Recenzje
Poprzednia Następna
Dyskusja na temat artykułu: Diablo Swing Orchestra - The Butcher's Ballroom
Allanon23
Primogen
Allanon23
Zabrze

2007-12-24 08:50:16 Diablo Swing Orchestra - The Butcher's Ballroom
Hmm pierwsze co mi się z tym zespołem skojarzyło to to, że można także u nich odczuć fascynację jazzem bądź boogie czy swingiem(utwór dla przykładu "Diablo Boogie"). Później utwór "Heroines" kojarzy mi się już fascynacją operetkową, takowym tańcem i śpiewem teatralnym. Hmm, że ktoś zdołał jeszcze porównać ten zespół do Theriona... Cóż nie powiem, że daleko do nich - ale ten szwedzki zespół{Diablo...) ma swój własny styl. Czuć to w ich nagraniach.

Hmm ale przyznam od siebie - że ten zespół bardziej podoba mi się w jazzowo - operetkowej koncepcji :twisted:niż power metalowych nightwishowych brzdąkań. To co prezentują na przykład właśnie w utworze "Diablo Boogie" - myślę, że to było by ciekawą drogą, oby się jej trzymali, oczywiście dodając do swojej twórczości kolorytu. Nie wiem czy to jest ich pierwsza płyta<jak mi wiadomo to tak> - ale generalnie jak będą chcieli się bardziej rozbudować muzycznie<dzysys aby jak najdalej od stylu Nightwish> to myślę, że ten zespół wielu zauważy.

Już myślałem, że recki nie zobaczę tegoż zespołu :twisted:
Zielona najlepsza.
Ostatnio zmieniany: 2007-12-25 11:09:21

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2007-12-24 10:19:59
Ja też myślałem że nie zobacze :twisted: ale się udało mi sprężyć :twisted:
Cycki, Flaki i Szatan !!!

kontragekon
Bicz
kontragekon

2007-12-24 11:48:32
Przyznam, że recenzja jest raczej zniechęcająca do płyty jako całości. Nie wiem, czy to miał autor na myśli sporządzając ją, bo po przeczytaniu finału można wyciągnąć zupełnie inne wnioski:) Najwidoczniej dotąd trafiałam na te bardziej kabaretowe kawałki. Bo tendencja jest tu raczej musicalowa, niż operetkowa :D Jedyna styczność z klimatem - już raczej operowym niż operetkowym - to postawiony głos wokalistki. Nightwishowaty, ale z jakąś taka lekkością i przymrużeniem oka, którego u Tarji ciężko było szukać. Ogólnie - przynajmniej z częścią twórczości - chyba warto się zapoznać :wink:

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2007-12-24 12:23:11
Autorowi udzieliła się chyba zbyt duża nutka subiektywizmu :lol: chyba za bardzo pod wrażeniem Unexpect jest :twisted:

kontragekon
Bicz
kontragekon

2007-12-24 12:24:04
Dobry, surowy autor :twisted:

Czy mam rozumieć, że teraz Al sporządzi reckę jakże kultowej płyty legendarnej formacji Gogol Bordello? ^^
Buziaki i wesołych świętów, chłopaki :D

EDIT:

Po przesłuchaniu całości - podoba mi się ta płyta, nawet bardzo, chociaż jest w ..uj leciutka

Demonika
Matuzalem
Demonika
Mińsk Mazowiec...

2011-01-05 16:25:04
:D
A mi się podoba bardzo D:S:O. Ale żeby do Theriona podciągać... przecie to lata świetlne... :P
Wokalistka ma cudowny głos :) Nawet na szkolnym konkursie piosenki obcojęzycznej śpiewałam ich utwór "Ragdoll Physics" i chyba zachęciłam kilka osób do zerknięcia w necie na ich twórczość.

Wyjątkowy klimat i cudownie bombardujące uszy dźwięki...
Wiem, że temat jest z 2007 roku xD Ale nie umiem się powstrzymać, żeby tego nie dodać xD
"Protect me from what I want"

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2011-01-05 18:07:56
Demonika Napisał:
A mi się podoba bardzo D:S:O. Ale żeby do Theriona podciągać... przecie to lata świetlne... :P
Wokalistka ma cudowny głos :) Nawet na szkolnym konkursie piosenki obcojęzycznej śpiewałam ich utwór "Ragdoll Physics" i chyba zachęciłam kilka osób do zerknięcia w necie na ich twórczość.

Wiem, że temat jest z 2007 roku xD Ale nie umiem się powstrzymać, żeby tego nie dodać xD

też uważam, ze DSO bije Theriona na głowę :)

Demonika
Matuzalem
Demonika
Mińsk Mazowiec...

2011-01-05 19:22:12
Harlequin Napisał:
Demonika Napisał:

też uważam, ze DSO bije Theriona na głowę :)

Ooo... jak miło, że ktoś się ze mną zgadza :)
"Protect me from what I want"

ravenheart99
Anciliae
ravenheart99
Kotlina Kłodzka...

2011-01-06 21:39:59
Therion i Diablo Swing Orchestra to dla mnie dwa różne zespoły, oba wyjątkowe :) DSO jest jednak chyba bardziej charakterystyczny (i ten głos wokalistki...ach i och). Po przesłuchaniu pierwszej płyty DSO stał się jednym z moich ulubionych zespołów i od tamtego czasu z niecierpliwością oczekuję na kolejną ich płytę.
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą

Ceiphied
Anciliae
Ceiphied
Nowa Sól

2011-01-06 23:17:56
Diablo Swing Orchestra bardzo specyficzny zespół, od razu mi się ta szwedzka grupa spodobała - wpada w ucho.Jest to co lubię w zespołach ! Wiolonczela ... Piękny, dojrzały kobiecy głos A. Loegdlund, bez piszczenia ,coś bez typowego 'smęcenia' . Dziwne jest to dlaczego tak mało się o nim w Polsce pisze...
''Sztylet rani ciało, słowo - umysł.'' - Menander

Harlequin
Redaktor
Harlequin
Poznań

2011-01-07 07:38:08
To obczajcie Unexpect - In A Flesh Aquarium :D zdecydowanie najlepsza pozycja spośród tych "okołooperetkowo-kabaretowych"

Dyskusja na temat artykułu: Diablo Swing Orchestra - The Butcher's Ballroom
Poprzednia Następna
Forum : Recenzje