|
HardKill
Moderator Posty: 8018 Szczecin |
2007-12-12 20:26:53 Trolle
Sam nie jestem świętym , też czasem przeklnę, ale wydaje mi się że są pewne normy , granice i sytuacje w których jednak należy zachować pewien umiar i takt w słowach.Nie mam zamiaru nikogo nawracać czy też zbawiać, tym tematem chciałem w pewien sposób sprowokować dyskusję :lol: i dowiedzieć się co inni o tym sądzą :) Dziękuję Narea :D że i ty na mnie nie naskoczyłaś :D Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą... |
||
|
Paskievicz
Anciliae Posty: 3332 Aureus Mons |
2007-12-12 22:35:51
tak, pomyślałem i dlatego przez 60% czasu udaje mi się powstrzymywać 8) Gdy palec wskazuje niebo, tylko głupiec patrzy na palec. |
||
|
Narea
Primogen Posty: 5308 Dobre Miasto/Pozn... |
2007-12-13 07:29:33
w takim razie brawo, chociaż nie widać tego czasami... Hyvin osasin kyllä alkaa kunpa osasin joskus lopettaa... |
||
|
Woland
Anciliae Posty: 424 Ostróda |
2007-12-19 22:03:47
Myślę, że przeklina się wtedy gdy nie ma innych słów, które dobitniej mogą wyrazić/określić zjawisko, które wywołało w człowieku jakieś emocje. Sam używam brzydkich wyrazów pod wpływem emocji i nie widzę w tym nic strasznego, pod warunkiem że nie obrażają one nikogo. Dum Deus calculat, mundus fit. |
||
|
HardKill
Moderator Posty: 8018 Szczecin |
2007-12-19 22:42:42 Trolle
W rzeczy samej :lol: dokładnie o to chodzi , jednak jak użyć brzydkich słów , tak aby nikogo nie obrazić :roll: , chyba tylko w myślach Woland napisał(a):
i tu pies jest pogrzebany :lol: Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą... |
||
|
Alpha-Sco
Matuzalem Posty: 1864 Małe Prywatne... |
2007-12-21 07:11:05
Owszem, wulgaryzmy są potrzebne, by czasem podkreślić czy wyładować emocje. Ale powtarzane zbyt często, jako przecinek, tracą swoja "moc" i siłę wyrazu, a co za tym idzie - właściwą funkcję. Wtedy już przestają "dobitniej wyrażać/określać zjawisko", bo powszednieją i nie mają swojej właściwej siły. Nie lubię przeklinania i razi mnie, gdy ktoś przecinkuje. Nie lubię i już :wink: ONE LIFE. LIVE IT. |
||
|
Woland
2007-12-21 13:55:45
Wszystko zależy od tego jak bardzo świadomie kontrolujemy nasze wypowiedzi, wiadomo że kiedy człowiek jest zdenerwowany (i nie tylko wtedy) na ogół przeklina nagminnie i bez wcześniejszego pomyślunku, inna sprawa to zasób słownictwa. Język polski bogaty jest w słowa, które aż nazbyt soczyście oddają postać rzeczy (wystarczy poczytać słownik przekleństw i wulgaryzmów :twisted: ) i można czerpać z tego zamiast powtarzać co drugie słowo k...a :twisted: :twisted: Dum Deus calculat, mundus fit. |
||
|
Alpha-Sco
Matuzalem Posty: 1864 Małe Prywatne... |
2007-12-22 08:00:28
O,hihi, podejrzewam, że wrażenie byłoby niesamowite, gdybyś puścił taką wyszukaną wiąchę zamiast oklepanego "k...wa! ch.j!!" :mrgreen: Już widzę te szeroko otwarte oczy ludzi w pół ruchu zamarłych ze zdziwienia :twisted: ONE LIFE. LIVE IT. |
||
|
Paskievicz
Anciliae Posty: 3332 Aureus Mons |
2007-12-22 08:44:50
ja również, najwyraźniej bardzom emocjonalny człek 8) Gdy palec wskazuje niebo, tylko głupiec patrzy na palec. |
||
|
Woland
2007-12-22 12:48:03
A zdarzało się i tak !!:twisted: , później musiałem przekładać to co powiedziałem na język "normalny" Dum Deus calculat, mundus fit. |
||