|
Lothar
Primogen Posty: 18 Szczecin |
2009-07-13 20:49:57
Filozofia życiowa, czyli pytanie czym kierować się w życiu. Zanim zacząłem zastanawiać się nad tym pierwszym, zastanawiałem się czym jest życie i jaki jest jego sens. Wnioski nie były zbyt zachęcające, więc musiałem się sporo naszukać sam w sobie aby odpowiedzieć sobie czym się kierować w życiu. Pieniądze nie specjalnie mnie interesują chyba że jako półśrodek do osiągnięcia wytyczonego sobie celu.(zbyt łatwo się je wydaje), status społeczny również mnie nie zachęca w związku ze skomplikowanymi poglądami na tą sferę życia. Jednak przez to że jestem osobą która spokojnie usiedzieć nie może i zawsze interesuje się tym czego jeszcze nie widziała lub nie wie. Stawiam sobie wiele pytań i staram się na nie również odpowiedzieć. Jak do tej pory udało mi się, posiłkując się różnymi źródłami ustanowić pewne drogowskazy życiowe: Obawiaj się swej mocy, gdyż ci, którzy się jej nie obawiają są głupcami używając jej i są skazani na porażkę jako rezultat swej własnej próżności. Staraj się zgromadzić jak najwięcej wiedzy i mądrości jak możesz; w końcowym rozliczeniu jest to prawdziwa moc i siła Bądź przywódcą kiedykolwiek jest to możliwe, lecz podążaj za kimś tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Świadomość tego, kiedy to robić jest kluczem do prawdziwej mądrości Walcz z wielką zaciętością, lecz hamuj swój gniew. Niech twój szał wspiera cię w walce, ale niech nigdy nie zdobywa kontroli nad tobą, bo staniesz się raczej istotą instynktu, nie myśli. Dziel się swą wiedzą i doświadczeniem, lecz czyń tak z umiarem. Wiedza jest potęgą a zbyt wiele mocy przekazanej zbyt wcześnie może prowadzić tylko do katastrofy. Panuj nad sobą. Poznaj swe silne i słabe strony. Zawsze się ucz. Nieustannie wzmacniaj swój umysł, ducha i ciało. Naucz się kochać i rozumieć fakt, że wszystko ma swój cel – nawet zło. Dar wolnej woli oznacza, ze możesz wybierać i dobro musi być zawsze Twoim wyborem. Ciesz się towarzystwem innych, ale czyń go podstawą swej egzystencji. Nie możesz pozwolić, by inni określali Twoją wartość – musisz zrobić to samodzielnie. Osądzaj według czynów, nie według słów. Poszukuj mądrości i słucha tych, którzy ją mają. Musisz mieć honor. Ten, kto nie ma honoru jest bezwartościowy i przepadł dla świata i dla siebie. He trochę to długie ale mam nadzieję że nie odbiegłem zytnio od źródła tematu... :twisted: :twisted: :evil: :evil: Nie ma niewinnych, są tylko różne poziomy winy... |
||
|
dracart13
Anciliae Posty: 63 Kraków |
2009-07-15 11:03:58 Filozofie życiowe.
Co cię nie zabije to napewno wzmocni.... hmmm... chyba od pewnego czasu ta myśl przerodziła się w mą filozofie... "Różnica miedzy możliwym a niemożliwym leży w ludzkiej determinacji." |
||
|
Paskievicz
Anciliae Posty: 3332 Aureus Mons |
2009-07-15 12:09:37
pij mleko, będziesz wielki :lol: Gdy palec wskazuje niebo, tylko głupiec patrzy na palec. |
||
|
HardKill
Moderator Posty: 8018 Szczecin |
2009-07-17 08:01:04
co za wiele ,to nie zdrowo (radzę z umiarem to mleko) xD :lol: to ja już wolę napoje chmielowe :D hehehe...oczywiście z umiarem :wink: xD Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą... |
||
|
CrommCruaich
Matuzalem Posty: 1867 Wrocław |
2009-07-17 13:21:36
Ja ostatnio kieruję się w życiu zasadą "nie dać się skurwielom" :) Jak na razie ułatwia mi życie :) Fakt, że jestem paranoikiem, nie oznacza jeszcze, że cały świat nie sprzymierzył się przeciwko mnie. link |
||
|
sphinxia
Primogen Posty: 1823 Wyimaginowane |
2009-07-17 23:04:52 Re: Filozofie życiowe.
Prawdziwe... ale mnie źle się kojarzy... Cztery lata temu usłyszałam te słowa po osobistej, dość dotkliwej tragedii. Przyznam szczerze, że gdyby dzisiaj mnie to spotkało - facet dostałby w pysk. Niektórzy chyba po prostu nie mają wyczucia... Ale przez to teraz jakoś źle znoszę takie teksty w moim kierunku... Uraz... "...Zamyślone, szlachetną przybierają postać długich sfinksów, by w głębi samotności zostać i drzemać, nieskończonym oddane marzeniom..." |
||
|
thistle89
Primogen Posty: 1591 Kościerzyna/By... |
2009-07-18 08:26:28
sphinxia -> mam podobnie jak Ty. Moja aktualna "filozofia życiowa" to: "Mam w du*ie czy ktoś mnie lubi czy nie lubi. Mam w du*ie - swoje myślę, swoje mówię" Ogólnie to MAM W DU*IE! :twisted: Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum. http://oskarliterski.blog.pl http://czyndobro.org/ |
||
|
Lothar
2009-07-18 08:46:25
"Ja nie lubię nikogo, zawsze chodzę własną drogą..." Nie ma niewinnych, są tylko różne poziomy winy... |
||
|
sphinxia
Primogen Posty: 1823 Wyimaginowane |
2009-07-18 17:32:15
Nie lubić nikogo jest ciężko. Nawet jeśli chodzisz własnymi ścieżkami to prędzej czy później dopadnie Cię samotność. Bo człowiek niestety to istota społeczna. Dlatego nawet jeśli się bronisz rękoma i nogami przed kontaktem z ludźmi w końcu i tak zaczniesz sam ich szukać. Wiem to z doświadczenia. "...Zamyślone, szlachetną przybierają postać długich sfinksów, by w głębi samotności zostać i drzemać, nieskończonym oddane marzeniom..." |
||
|
Lothar
2009-07-18 18:04:27
Sphinxia może masz rację, NIE LUBIĘ ogółu społeczeństwa a szukam kontaktu z jednostkami(które są według mnie wartościowe). Bratnią duszę już znalazłem więc samotność to nie problem. Nie ma niewinnych, są tylko różne poziomy winy... |
||