Filozofie życiowe. - strona 90

Help
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Następna
Lothar
Primogen
Lothar
Szczecin

2009-07-13 20:49:57
Filozofia życiowa, czyli pytanie czym kierować się w życiu. Zanim zacząłem zastanawiać się nad tym pierwszym, zastanawiałem się czym jest życie i jaki jest jego sens. Wnioski nie były zbyt zachęcające, więc musiałem się sporo naszukać sam w sobie aby odpowiedzieć sobie czym się kierować w życiu. Pieniądze nie specjalnie mnie interesują chyba że jako półśrodek do osiągnięcia wytyczonego sobie celu.(zbyt łatwo się je wydaje), status społeczny również mnie nie zachęca w związku ze skomplikowanymi poglądami na tą sferę życia. Jednak przez to że jestem osobą która spokojnie usiedzieć nie może i zawsze interesuje się tym czego jeszcze nie widziała lub nie wie. Stawiam sobie wiele pytań i staram się na nie również odpowiedzieć.
Jak do tej pory udało mi się, posiłkując się różnymi źródłami ustanowić pewne drogowskazy życiowe:
Obawiaj się swej mocy, gdyż ci, którzy się jej nie obawiają są głupcami używając jej i są skazani na porażkę jako rezultat swej własnej próżności.

Staraj się zgromadzić jak najwięcej wiedzy i mądrości jak możesz; w końcowym rozliczeniu jest to prawdziwa moc i siła

Bądź przywódcą kiedykolwiek jest to możliwe, lecz podążaj za kimś tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Świadomość tego, kiedy to robić jest kluczem do prawdziwej mądrości

Walcz z wielką zaciętością, lecz hamuj swój gniew. Niech twój szał wspiera cię w walce, ale niech nigdy nie zdobywa kontroli nad tobą, bo staniesz się raczej istotą instynktu, nie myśli.

Dziel się swą wiedzą i doświadczeniem, lecz czyń tak z umiarem. Wiedza jest potęgą a zbyt wiele mocy przekazanej zbyt wcześnie może prowadzić tylko do katastrofy.

Panuj nad sobą. Poznaj swe silne i słabe strony. Zawsze się ucz. Nieustannie wzmacniaj swój umysł, ducha i ciało.

Naucz się kochać i rozumieć fakt, że wszystko ma swój cel – nawet zło. Dar wolnej woli oznacza, ze możesz wybierać i dobro musi być zawsze Twoim wyborem.

Ciesz się towarzystwem innych, ale czyń go podstawą swej egzystencji. Nie możesz pozwolić, by inni określali Twoją wartość – musisz zrobić to samodzielnie.

Osądzaj według czynów, nie według słów. Poszukuj mądrości i słucha tych, którzy ją mają.

Musisz mieć honor. Ten, kto nie ma honoru jest bezwartościowy i przepadł dla świata i dla siebie.

He trochę to długie ale mam nadzieję że nie odbiegłem zytnio od źródła tematu... :twisted: :twisted: :evil: :evil:
Nie ma niewinnych, są tylko różne poziomy winy...

dracart13
Anciliae
dracart13
Kraków

2009-07-15 11:03:58 Filozofie życiowe.
Co cię nie zabije to napewno wzmocni.... hmmm... chyba od pewnego czasu ta myśl przerodziła się w mą filozofie...
"Różnica miedzy możliwym a niemożliwym leży w ludzkiej determinacji."

Paskievicz
Anciliae
Paskievicz
Aureus Mons

2009-07-15 12:09:37
pij mleko, będziesz wielki :lol:
Gdy palec wskazuje niebo, tylko głupiec patrzy na palec.

HardKill
Moderator
HardKill
Szczecin

2009-07-17 08:01:04
co za wiele ,to nie zdrowo (radzę z umiarem to mleko) xD :lol: to ja już wolę napoje chmielowe :D hehehe...oczywiście z umiarem :wink: xD

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

CrommCruaich
Matuzalem
CrommCruaich
Wrocław

2009-07-17 13:21:36
Ja ostatnio kieruję się w życiu zasadą "nie dać się skurwielom" :) Jak na razie ułatwia mi życie :)
Fakt, że jestem paranoikiem, nie oznacza jeszcze, że cały świat nie sprzymierzył się przeciwko mnie. link

sphinxia
Primogen
sphinxia
Wyimaginowane

2009-07-17 23:04:52 Re: Filozofie życiowe.
dracart13 Napisał:
Co cię nie zabije to napewno wzmocni

Prawdziwe... ale mnie źle się kojarzy...
Cztery lata temu usłyszałam te słowa po osobistej, dość dotkliwej tragedii. Przyznam szczerze, że gdyby dzisiaj mnie to spotkało - facet dostałby w pysk.
Niektórzy chyba po prostu nie mają wyczucia...
Ale przez to teraz jakoś źle znoszę takie teksty w moim kierunku... Uraz...
"...Zamyślone, szlachetną przybierają postać długich sfinksów, by w głębi samotności zostać i drzemać, nieskończonym oddane marzeniom..."

thistle89
Primogen
thistle89
Kościerzyna/By...

2009-07-18 08:26:28
sphinxia -> mam podobnie jak Ty.

Moja aktualna "filozofia życiowa" to:
"Mam w du*ie czy ktoś mnie lubi czy nie lubi.
Mam w du*ie - swoje myślę, swoje mówię"

Ogólnie to MAM W DU*IE! :twisted:
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum. http://oskarliterski.blog.pl http://czyndobro.org/

Lothar
Primogen
Lothar
Szczecin

2009-07-18 08:46:25
"Ja nie lubię nikogo, zawsze chodzę własną drogą..."

sphinxia
Primogen
sphinxia
Wyimaginowane

2009-07-18 17:32:15
Lothar Napisał:
"Ja nie lubię nikogo, zawsze chodzę własną drogą..."

Nie lubić nikogo jest ciężko. Nawet jeśli chodzisz własnymi ścieżkami to prędzej czy później dopadnie Cię samotność. Bo człowiek niestety to istota społeczna.
Dlatego nawet jeśli się bronisz rękoma i nogami przed kontaktem z ludźmi w końcu i tak zaczniesz sam ich szukać.
Wiem to z doświadczenia.
"...Zamyślone, szlachetną przybierają postać długich sfinksów, by w głębi samotności zostać i drzemać, nieskończonym oddane marzeniom..."

Lothar
Primogen
Lothar
Szczecin

2009-07-18 18:04:27
Sphinxia może masz rację, NIE LUBIĘ ogółu społeczeństwa a szukam kontaktu z jednostkami(które są według mnie wartościowe). Bratnią duszę już znalazłem więc samotność to nie problem.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Następna
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura