Książka do której wracasz

Help
Forum : Literatura
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Viljar
Anciliae
Viljar
Gdańsk Oliwa

2009-02-16 21:10:24
Właśnie zacząłem od nowa czytać Sagę o Ludziach Lodu. Trzeci raz czytam całość od początku, ciekawe, czy uda mi się bez przerwy do końca. Ale chyba nie, bo "Piąty Elefant" Pratchetta czeka w kolejce
http://www.altergothic.pl - ZAPRASZAMY!!!

thistle89
Primogen
thistle89
Kościerzyna/By...

2009-02-17 16:26:01
Viljar Napisał:
Właśnie zacząłem od nowa czytać Sagę o Ludziach Lodu. Trzeci raz czytam całość od początku, ciekawe, czy uda mi się bez przerwy do końca.

Sagę czytałam kilka razy - mam w domu wszystkie 47 tomów - mama kiedyś qpowała co miesiąc.
I jeszcze dodam Agatha Christie "Carrie" - za świńską krew, którą mam stale przed oczami :twisted:
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum. http://oskarliterski.blog.pl http://czyndobro.org/

lady_electra
Primogen
lady_electra
Chorzów

2009-02-17 22:34:13
ja znów się powtórzę: "Imię róży", saga o Wiedźminie, "Ubik" Dicka oraz coś czego jeszcze w tym temacie nie widziałam, a jest to zdecydowanie moją ulubioną książką do której najwięcej razy wróciłam - R. Topor "Cztery róże dla Lucienne"

Brigith
Anciliae
Brigith
Asgardhr

2009-02-17 22:42:11
Będę mało oryginalna ale ja zawsze wracam do "Małego Księcia" - Antoine De Saint-Exupery cienka książeczka zawierająca w sobie tyle mądrości; po za tym podoba mi się "Cudzoziemka" Marii Kuncewiczowej i raz na jakiś czas znów po nią sięgam z resztą jest multum takich książek ale za mało czasu i chęci by wszystkie wymieniać
Żyj i pozwól żyć innym; tak jak ty nie lubisz kiedy ktoś narusza twą przestrzeń życiową tak ty nie ładuj się na siłę w życie innych!!!

lunatikka
Anciliae
lunatikka
Kożuchów

2009-02-17 23:20:38
Kiedyś byłam uzależniona od Sagi Tak jak dzisiaj od Sapkowskiego i Wiedźmina.

LunaMarket.pl

Decadence
Primogen
Decadence
Częstochowa

2009-02-18 10:00:33
z klasyki to zdecydowanie "Mistrz i Małgorzata" z literatury współczesnej, to tak jak już pewnie kiedyś wspomniałam, "Siewca Wiatru"
Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning...

Lehti
Anciliae
Lehti
Krotoszyn/Ostró...

2009-02-18 10:43:17
ja zaawsze wracam do władcy pierścieni... takie uzależnienie od fantasy... chociaż przyznam że wiedźmina uwielbiam.
Odi profanum vulgus et arceo..

amy
Bicz
amy
Bydgoszcz

2009-02-18 15:05:19
"Duma i uprzedzenie" Austen, "Monografia grzechów. Z dziennika" Krystyny Kofty. i Wiedźmin, oczywiście.

geralt2007
Primogen
geralt2007
Bydgoszcz/Ostró...

2009-02-18 16:37:25
"Wielki marsz" Kinga. Patrzac na coraz większą pogoń za tanią sensacją i brutalnością w mediach, książka ta jest i długo zapewne będzie aktualna.
"Ból i smutek wszystkim wielkim rzeczom za podstawę leżą."

Viljar
Anciliae
Viljar
Gdańsk Oliwa

2009-02-18 21:34:15
"Wiedźmikołaj" Terry'ego Pratchetta. Ile razy mam zły humor, to sięgam po opis Śmierci jako osoby roznoszącej prezenty dzieciom i padam na podłogę ze śmiechu :D
http://www.altergothic.pl - ZAPRASZAMY!!!

Antivia
Anciliae
Antivia
Legnica

2010-03-02 14:02:35
"Skrzypce" A.Rice.
Wracam przeważnie jesienią kiedy to dopada mnie melancholia i muszę się czymś dobić

Z chęcią przeczytałabym jeszcze raz pewną książkę, ale niestety zapomniałam autora i tytuł. Jedynie co to pamiętam fabułę

Gotthorm
Bicz
Gotthorm

2010-03-12 16:23:23
S. Lem Solaris, wracam do tej książki co jakiś czas i za każdym razem odkrywam w niej coś nowego, poza tym jest to jedyna książka którą przeczytałem w ciągu jednej nocy. Wojnę światów H.G. Wellsa przeczytałam już chyba z pięć razy, mój ulubiony rozdział to Dziecię gromu, i czasami tylko ten kawałek czytam. Nie wyobrażam sobie bym nie miał po raz kolejny wrócić do:
Zmierzchu Cesarstwa Rzymskiego E. Gibbona,
Wojny żydowskiej J. Flawiusza,
Dziejów wypraw krzyżowych S. Runcimana,
a także do Mojego ostatniego tchnienia L. Bunuela i Don Kichota Cervantesa.

Dragoria
Bicz
Dragoria
LKJ

2010-04-06 22:42:20
Mistrz i Małgorzata - dzielo wybitne i ponad czasowe. Moge czytac, czytac i czytac i znow od nowa
"Staniesz sie skladem starych smierdzacych mysli, jesli ich nie wypowiesz..."

ladyinblack
Matuzalem
ladyinblack
Wrocław

2010-04-06 23:58:03
amy Napisał:
"Duma i uprzedzenie" Austen,

Ojj całkowicie się zgodzę.
Kobietom od przedszkola robi się pranie mózgu, wmawia się im, że powinny być miłe ...

Nozdormu
Matuzalem
Nozdormu
Gorzanów/Opo...

2010-06-01 17:12:30
Jakub Ćwiek "Kłamca", świetna książka z duża dawką akcji i humoru
"Zesraj się, a nie daj się"

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Forum : Literatura