brytyjski folk/neofolk - strona 30

Help
Forum : Folk, Neofolk
1 | 2 | 3 Następna
krax
Bicz
krax
Poznań

2007-10-10 18:04:24
PIoChuUu Napisał:
Kurwa! Troche juz postow poszlo a gdzie C93, DI6???????????

No Ba!!! Temat poszedł w takim kierunku (tzn folkowym), że zupełnie nie pomyślałam o neofolku. Moje niedopatrzenie. Wzburzenie jak najbardziej uzasadnione.

Oczywiście, że z wysp pochodzą TWÓRCY gat.neofolk, czyli wspomniani Death In June i Current 93. Z resztą Douglas P. z DI6 gościł na 12 płytach C93...

n
Bicz
n

2007-12-20 00:14:43
Sol Invictus czy Nature & Organisation :roll:

krax
Bicz
krax
Poznań

2008-04-13 20:50:27
9 kwietnia we Wrocławiu w ramach festiwalu Energia Dźwięku wystąpił Current 93. Niestety czas i cena biletu skutecznie uniemożliwiły mi obejrzenie tego wydarzenia na żywo
Dla zainteresowanych krótka rozmowa z liderem C93 Davidem Tibetem:
http://www.dziennik.pl/kultura/article151234/Tibet_Moja_muzyka_wyrosla_ze_snu.html

TheSublime
Primogen
TheSublime
Poznań

2009-07-22 19:29:41
Ja mogę polecić kilka zespołów o bardziej tradycyjnym podejściu do folku, jak zwał tak zwał, Brytyjskiego

Zdecydowanie Fernhill - świetny, Walijski zespół, ale relatywnie trudno dostępny (nie wiem nawet, czy na last.fm są jakieś sample utworów, ja sama mam tylko jeden album) - jak kogoś interesuje język Walijski i tradycyjne pieśni w lekko odświeżonych aranżacjach, to ten zespół to skarb.

The Battlefield Band - długo szukałam zespołu, który wygrywa energetyczne utwory na kobzach i jak na razie jest to zdecydowanie najlepsze, co odkopałam. The Royal Scots Dragoon Guards mają jak na mój gust za mało utworów tradycyjnych, mimo że theme z Ostatniego Mohikanina wyszło im bardzo ładnie.

Julie Fowlis - bardzo spokojne kompozycje, ale co najważniejsze po Irlandzku, a nie w 'języku okupanta'

The Wolfe Tones - zespół z ogromnym muzycznym doświadczeniem, urzekło mnie ich wykonanie Óró, Sé do Bheatha 'Bhaile, warto posłuchać.

Clannad - nie przeszkadza mi nawet nieco zmnierowana pani na wokalu, która wygląda, jakby podczas koncertów widziała nad sceną fearies, leprochauns i garnki ze złotem, są świetni.
"You may be as vicious about me as you please. You will only do me justice." [Richard Burton] "I value sense and nonsense alike. I favor nonsense, but that is a personal matter." [Kurt Schwitters]

1 | 2 | 3 Następna
Forum : Folk, Neofolk