OOBE - strona 15

Help
Forum : Wędrówki myśli
1 | 2 Następna
Morgana
Bicz
Morgana

2007-08-21 20:50:40
Sthil Napisał:
Żeby osiągnąć stan świadomego śnienia trzeba być wypoczętym ( co oczywiście nie jest regułą). Statystycznie potwierdzono że osiąga się go nad ranem po przespaniu kilku godzin.

Nie koniecznie. Można od razu świadomie wejść do snu. Sama osiągnęłam WILD (Wake Induce Lucid Dream) już jako dziecko, nie wiedząc nawet, że takie zjawisko ma swoją nazwę i ludzie interesują się nim, a niektórzy dokładają specjalnych starań, by to osiągnąć.
[quote="Sthil" Ja osobiście osiągnąłem LD po pierwszym dniu treningu. [/quote]
Gratuluję. :)
Dasstin Napisał:
z tego co zrozumialem LD to jest "pol sen-pol jawa, gdzie decydujesz o swoich myslach sniac". Ja np takie cos odbieram jako zmeczenie organizmu... dzisiaj wracajac z laboratorium z Kornika mialem takie LD. Bylem wycienczony po niesprzespanej nocy i "polspalem" przez co budzilem sie na kazdym przystanku. Slyszalem tez glosy ludzi, ale do konca nie bylem swiadomy... zbyt szumnie nazywa sie to LD.

LD nie polega na pół-śnie, ciało jest w stanie bezruchu, jak podczas każdego normalnego snu, wyróżnia się tym, że człowiek odzyskuje lub zachowuje świadomość. dzięki czemu wie się,że się śni i można ingerować w marzenia senne.Obrazy czy dźwięki pojawiające się kiedy nie śpimy, stan pomiędzy snem a jawą, który pojawia się np. w przypadku silnego zmęczenia organizmu, nazywa się hipnagogią. Nie jest to to samo, co LD, choć czasem wykorzystuje się przy osiąganiu snu świadomego.
Dasstin Napisał:
To jest bardzo podobne do wiary w Boga, moim zdaniem. W tej kwestii jestem strasznym niedowiarkiem i uwazam, ze jedni wierza bo nie kumaja a inni nie wierza bo doskonale zdaja sobie sprawe WHY to powstalo... cala ta wiara, Bogowie... "Nie potrafimy stworzyc robaka a Bogow tworzymy dziesiatkami" lub "Religia jest jak robaczek świętojański, potrzebuje ciemności, żeby błyszczeć".

Rozumiem, że dla kogoś, kto nie miał bezpośredniej styczności z OOBE może to być coś, jak "istnienie bogów", być może ludzki wymysł, coś, w co może wierzyć lub nie. Ale zjawisko snu świadomego nie jest niczym magicznym, niemożliwym do udowodnienia naukowo. Jest to zbadane zjawisko, chociaż wymagające jeszcze dokładniejszego poznania, niejednokrotnie zaobserwowane.Inaczej jest z podróżami poza ciałem i poruszaniu się w astralu. Z tego co mi wiadomo jedynymi dowodami na istnienie OOBE są relacje osób, które (jak twierdzą) to przeżyły.
Dasstin Napisał:
Jak widac nie przekreslilem naszej rozmowy, wciaz jestem ciekawy co mysla ludzie, bo co to jest LD i OOBE to raczej sie nigdy nie dowiem. Serdecznie pozdrawiam. Agresja zero.

Może nie poznasz na własnym przykładzie, ale to nie znaczy, że nie możesz się dowiedzieć co to. Bo to nie są pojęcia, które można rozumieć na milion różnych sposobów, ale oznaczają pewne określone stany.
Uff, objaśnione? Dokładniejsze informacje można zapewne znaleźć w necie lub książkach.
AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"

Dasstin
Anciliae
Dasstin
Poznań ew.Mon...

2007-08-22 09:54:31
Morgana Napisał:
Sthil Napisał:
Żeby osiągnąć stan świadomego śnienia trzeba być wypoczętym ( co oczywiście nie jest regułą). Statystycznie potwierdzono że osiąga się go nad ranem po przespaniu kilku godzin.

Nie koniecznie. Można od razu świadomie wejść do snu. Sama osiągnęłam WILD (Wake Induce Lucid Dream) już jako dziecko, nie wiedząc nawet, że takie zjawisko ma swoją nazwę i ludzie interesują się nim, a niektórzy dokładają specjalnych starań, by to osiągnąć.

Dasstin Napisał:
z tego co zrozumialem LD to jest "pol sen-pol jawa, gdzie decydujesz o swoich myslach sniac". Ja np takie cos odbieram jako zmeczenie organizmu... dzisiaj wracajac z laboratorium z Kornika mialem takie LD. Bylem wycienczony po niesprzespanej nocy i "polspalem" przez co budzilem sie na kazdym przystanku. Slyszalem tez glosy ludzi, ale do konca nie bylem swiadomy... zbyt szumnie nazywa sie to LD.

LD nie polega na pół-śnie, ciało jest w stanie bezruchu, jak podczas każdego normalnego snu, wyróżnia się tym, że człowiek odzyskuje lub zachowuje świadomość. dzięki czemu wie się,że się śni i można ingerować w marzenia senne.Obrazy czy dźwięki pojawiające się kiedy nie śpimy, stan pomiędzy snem a jawą, który pojawia się np. w przypadku silnego zmęczenia organizmu, nazywa się hipnagogią. Nie jest to to samo, co LD, choć czasem wykorzystuje się przy osiąganiu snu świadomego.

Czyli LD jest dokladnym przeciwienstwiem lunatykowania. Sam lunatykuje i wiem, ze czlowiek moze mowic, chodzic, ma otwarte oczy ale zupelnie sobie nie zdaje sprawy i spi w najlepsze, oczywiscie po obudzeniu nie pamieta niczego.

Morgana Napisał:
Dasstin Napisał:
To jest bardzo podobne do wiary w Boga, moim zdaniem. W tej kwestii jestem strasznym niedowiarkiem i uwazam, ze jedni wierza bo nie kumaja a inni nie wierza bo doskonale zdaja sobie sprawe WHY to powstalo... cala ta wiara, Bogowie... "Nie potrafimy stworzyc robaka a Bogow tworzymy dziesiatkami" lub "Religia jest jak robaczek świętojański, potrzebuje ciemności, żeby błyszczeć".

Rozumiem, że dla kogoś, kto nie miał bezpośredniej styczności z OOBE może to być coś, jak "istnienie bogów", być może ludzki wymysł, coś, w co może wierzyć lub nie. Ale zjawisko snu świadomego nie jest niczym magicznym, niemożliwym do udowodnienia naukowo. Jest to zbadane zjawisko, chociaż wymagające jeszcze dokładniejszego poznania, niejednokrotnie zaobserwowane.Inaczej jest z podróżami poza ciałem i poruszaniu się w astralu. Z tego co mi wiadomo jedynymi dowodami na istnienie OOBE są relacje osób, które (jak twierdzą) to przeżyły.

I tu jest problem droga Morgano, poniewaz sa ludzie ktorzy uwazaja, ze byli uprowadzeni przez zielony ludki, albo, ze widzieli Boga. Czlowieka latwo wkrecic, a potem sam widzi, slyszy, zjawiska, ktorych nie ma. OOBE byc moze jest jakims tam stanem, i zostalo to sprawdzone... watpie jednak. Ale oczywiscie nie uwazam, ze osoba w to wierzaca jest gorsza. Ja np. wierze w zycia poza naszym ukladem slonecznym i wiem, ze czesc moze mnie wysmiac. Ale tak bywa.

Morgana Napisał:
Dasstin Napisał:
Jak widac nie przekreslilem naszej rozmowy, wciaz jestem ciekawy co mysla ludzie, bo co to jest LD i OOBE to raczej sie nigdy nie dowiem. Serdecznie pozdrawiam. Agresja zero.

Może nie poznasz na własnym przykładzie, ale to nie znaczy, że nie możesz się dowiedzieć co to. Bo to nie są pojęcia, które można rozumieć na milion różnych sposobów, ale oznaczają pewne określone stany.
Uff, objaśnione? Dokładniejsze informacje można zapewne znaleźć w necie lub książkach.

To co mnie wkurza, to fakt, ze "takich rzeczy" nigdy nie poznaje sie na wlasnym przykladzie, jak to jest ? Podobno Minawi, Ty i kilka tam osob juz to mialo, czemu ja nie ?

minawi Napisał:
Znowu nic nie zrozumiałeś. Sytuacja którą przedstawiłeś nie ma nic wspólnego z LD. Już mi się tłumaczyć nie chcę, poczytaj sobie w necie gdzieś :wink: I to nie ma nic wspólnego z wiarą 8O Teraz to dowalileś :lol: :o

Eh, Ty juz w ogole nic nie rozumiesz...czy ja mowie, ze to jest wiara?
I wish I was not a human... [b:38522f19ee][color=red:38522f19ee] ASoG [/b:38522f19ee][/color:38522f19ee]

minawi
Redaktor
minawi
Poznań / Iław...

2007-08-22 10:12:45
Nie mówisz, ale z wiarą porównujesz. Za OOBE nie będę się "tłumaczyć" bo sama sceptycznie do tego podchodzę - jakoś mi się nie chce wierzyć w żadne "wychodzenie z ciała" - dla mnie to kwestia rozbudowanej wyobraźni i też mi to raczej przypomina stany "poużywkowe" :wink: Natomiast świadomy sen - tak jak to ze snami bywa - może być niepamietany po przebudzeniu, więc nie zawsze można dowieść, że sie go miało :P
Make Foch Not War

Dasstin
Anciliae
Dasstin
Poznań ew.Mon...

2007-08-22 15:47:58
Pewne jest to, ze to co siedzi w naszej glowie jeszcze dlugo bedzie tajemnica... dobrze, ze ktos sie tym zajmuje, nudno byloby sluchac o odkryciach z fizyki i chemii non-stop. Chociaz wcale bym nie narzekal
I wish I was not a human... [b:38522f19ee][color=red:38522f19ee] ASoG [/b:38522f19ee][/color:38522f19ee]

dadus75
Bicz
dadus75
Miasto nad Stoł...

2007-10-06 23:31:23
Doświadczyłem OOBE w swoim życiu parokrotnie. Teraz nie ma tyle samozaparcia by dalej ćwiczyć, lecz może niedługo znowu spróbuję. Dla zainteresowanych tematem polecam darmowego ebooka, którego mozna ściągnąć stąd.
Wszystko w co wierzysz może być tylko błędną opinią innych.

Kim
Anciliae
Kim
Szczecin

2007-11-14 10:41:36
Jestem zaskoczona. Nie wiedziałam, że mogę tu znaleść dyskusję na ten temat... Szczerze powiem, że ja wiedzy teoretycznej na ten temat nie posiadam, ale okazało się, że mam OOBE. Do niedawna nie wiedziałam nawet jak to nazwać... Nie wiem czy chcę to rozwijać i pogłębić wiedzę na ten temat... nie wiem...

Pozdrawiam.

Kitty

seth
Anciliae
seth
Poznań

2007-11-21 01:55:19 re
hm oobe to naprawde ciekawy stan umysłu... Ciężko dotrzeć "do siebie", do własnej podświadomości.Każdy człowiek ma swoją własną metodę na OOBE. Ja na przykład miałem duży problem z tym, ale okazało się że poprzez medytacje byłem w stanie wprowadzić się w swego rodzaju trans, czułem jakby moje ciało drżało a po chwili widziałem samego siebie leżącego na łóżku... Tu się z Tobą zgodzę nic nie jest takie jak dawniej po doświadczeniu tego stanu...Zacząłem mieć całkiem inne podejście do życia do tego co się stanie z człowiekiem po śmierci, wydaje mi się że śmierć nie istnieje, że "człowiek", a raczej podświadomość może żyć bez ciała, że ciało to tylko nasz ogranicznik...Najciekawsze jest to że podczas OOBE można być nie tylko kilka cm nad ciałem ale i w zupełnie innym miejscu gdzie znajdują się np nasi znajomi i co chyba najbardziej zdumiewające po rozmowie z nimi okazuje się że czasem nawet najdrobniejsze szczegóły się zgadzają, ale jak to możliwe skoro nas tam nie było :)... podświadomość ludzka to najpiękniejsze co mogło nas w życiu spotkać.Polecam książkę potęga podświadomości gdyż po opanowaniu części tego co tam napisali łatwiej kontrolować swe mysli a co za tym stoi łatwiej dotrzeć na obszar poza cielesny...pozdrawiam
Per aspera ad astra,Carpe Diem,Non omnis Moriar

1 | 2 Następna
Forum : Wędrówki myśli