|
Nuta
Primogen Posty: 645 Brzeg |
2010-05-02 15:05:24
seria 'Nekroskopów' Briana Lumley'a mym zdaniem jest rewelacyjna,bardzo ciekawie napisana,w niektórych momentach naprawdę szokuje i zadziwia.świetne jako lektury do snu :-> jeszcze do tych z mojej 'złotej listy' zaliczam i mogę polecić każdemu 'Koszmar' i 'Czternaście obliczy strachu' Mastertona. jeśli ktoś czyta kryminały,to mogę tu dorzucić 'Dwanaście prac Herkulesa','Zabójstwo Rogera Ackroyda' A.Christie, 'Krwawe żniwo' oraz 'Papierowy człowiek' Dashiella Hammetta. ostatnio zabrałam się za czytanie książki 'Krew elfów' A.Sapkowskiego[początek sagi o Wiedżminie],na razie nieżle się zapowiada,ale czy naprawdę będzie taka do końca to się przekonam jak ją skończę Be hard and fucking heavy-ludzie nie lubią,gdy odnosisz sukces. Ostatnio zmieniany: 2010-05-02 15:11:26 |
|
thoughtless
Primogen Posty: 16 przybychowo |
2010-05-02 21:30:00
może nie będę jakaś oryginalna, ale dla mnie najlepszą jak dotąd książką były dzieci z dworca zoo. we have no future. heaven wasn't made for me. |
|
oki
Redaktor Posty: 182 złocieniec |
2010-05-12 16:19:27
ja mam takie dwie: Murakami "Kafka nad morzem" oraz J. Hilton "Zaginiony horyzont" kąt padania równa się kątowi odbicia |
|
InsanteVampire
Anciliae Posty: 26 WarssszawA |
2010-06-01 19:45:16
Dla mnie nadzwyczajną książką jest "Psychologia a Alchemia" C.G.Junga. Jest kwit esencją poglądów autora i w sposób bardzo przystępny opisuje zasady rządzące przemianami psychiki człowieka. Jednakże potrafię się zgubić w części poświęconej religii i wiary. Za mało mam wiedzy o innych religiach, które również są tam analizowane, abym mogła przeniknąć treść bez poczucia, że coś mi umknęło. Walcz! Nie odchodź do piekła bez walki! Nawet w grobie nie wszytko jest stracone. |
|
Mortalis
Anciliae Posty: 16 Bydgoszcz |
2010-06-01 21:56:26
bez chwili wątpliwości E.M. Remarque "Na Zachodzie bez zmian" Żaden dalszy opis nie byłby na miejscu. Naprawdę polecam...generalnie całą prozę Remarque. Refuse/Resist |
|
Masterdeath
Bicz Posty: 429 Poznań |
2011-07-11 18:57:20
Trylogia Briana Lumleya- Psychomech, Psychosfera, Psychoamok. Połączenie wielu różnych wątków - Science fiction, voodoo, ogólnie pojętej siły duchowej ? itp w jedną całość. Ogólnie trylogia dziwna : ) lecz mi się świetnie czytało. "Tak długo jak istnieje miłość , będzie też istnieć nienawiść" |
|
Szmytu
Matuzalem Posty: 474 Wejherowo |
2011-07-11 19:05:57
"Fałszywa pamięć" Deana Koontza z pewnością jest jedną z moich ulubionych książek. Bardzo dobrze się ją czyta, bo ma dużo ciekawych wątków i jej akcja nie jest nudna. Poza tym jej autor jest jednym z moich faworytów, jeżeli chodzi o tego typu literaturę. Jego wyobraźnia jest tak fascynująca i dziwna, że czasami mnie wręcz przeraża Życie - Pole bitwy z którego nikt nie wraca żywy. |
|
Durante
Anciliae Posty: 643 Poznań |
2011-07-11 19:41:54
"Wahadło Foucalt" Umberta Eco, pierwsza trudna książka, z którą się jako marny siedemnastolatek zmierzyłem i która bardzo mnie zmotywowała i zmobilizowała, zachęciła do zabawy w erudytę. :P Druga ważna pozycja to "Pożegnanie Jesieni" Witkacego, która określiła moje słodko-gorzkie i ambiwalentne podejście do dekadencji, jak i wzbudziła we mnie podobnie słodko-gorzką wrażliwość. Keiner stirbt für bloße Werte. |
|
Stupa1989
Bicz Posty: 13 Międzychód/P... |
2011-07-11 21:13:02
hm ostatnio jestem pod wielkim wrażeniem książki "Żart" M.Kundery.... Polecam każdemu Ostatnio zmieniany: 2011-07-11 21:13:37 |
|
Eluvtus
Anciliae Posty: 49 |
2011-07-11 21:21:24
Mały Książę. Bezkompromisowo. Walcz o to, w co wierzysz. Tylko to może być twoje. www.szkic-mysli.blogspot.com |
|
SanguineVenari
Bicz Posty: 420 Agharta |
2011-07-11 22:29:42
"Imię róży" Umberto Eco i "Dopóki mamy twarze" C.S.Lewis . Mam po prostu doń sentyment. Wielokrotnie myślami wracam też do "Chaty" W.P.Younga . "Z tak krzywego kawałka drewna, z jakiego uczyniony jest człowiek, nie da się zrobić nic prostego." |