Electro, rock, muzyka poważna? (Wycięte z Electro a Techno) - strona 15

Help
Forum : Muzyka - rożne
1 | 2 Następna
horseman
Bicz
horseman
Poznań

2007-05-20 18:03:07
CHMK - co do Beethovena to chodzilo mi o rozroznienie miedzy kompozytorem a wykonawca. Beethoven sam nie wykonywal swojej muzyki (zapomnialem dodac ze chodzi mi o symfonie). Mam wrazenie, ze tak samo jest w przypadku muzyki elektronicznej. Szczerze mowiac sam nie wiem skad takie wrazenie. Chyba to wina tego rocka;]

A co do samego tematu to rzeczywiscie z niego zboczylem. W kazdym razie znaczenie tematu tej dyskusji dla mnie jest troche inne niz dla ludzi sluchajacych tej muzyki.
No dobra. Starczy tych moich uzewnetrznien;]
I'm rolling like a stone... never creep.

CHMK
Primogen
CHMK
pzn/zgora

2007-05-20 20:33:05
Że co?! Grał na fortepianie swoje pierwsze koncerty (w rozumieniu formy muzycznej, jakby ktoś miał wątpliwości) i dyrygował utworami zanim ogłuchł (dyrygent jest pełnoprawnym WYKONAWCĄ.. mało tego, najważniejszą osobą w zespole!), a już kiedy był głuchy (choć teraz mogę kłamać, bo nie pamiętam dokładnie) dyrygował prawykonaniem IX Synfonii! Nie czytałeś zapewne o skandalu jaki wywołały jego pomyłki przy wykonywaniu któregoś koncertu, bo nie słyszał orkiestry zanim się przyznał do głuchoty?
I jeszcze jedno. Nie bluźnij twierdząc, że Beethoven tylko ustalał kiedy jakaś partia się kończy i ile ma trwać. Warstwa muzyczna, nagromadzenie środków wyrazowych w jednym takcie, dynamika, motywy muzyczne, niesamowita inwencja twórcza, którą genialnie wpasowywał w ramy formy, np sonatowej (koncerty symfonie sonaty).
Zgranie 40 osobowej orkiestry to nie to samo co rockowy 3 minutowy kawałek grany przez 4 osoby!
Umiesz liczyć -nie licz na siebie!

horseman
Bicz
horseman
Poznań

2007-05-20 21:34:57
A wiec:
1. Uwielbiam jego muzyke,
2. Sonat nie mialem na mysli,
3. O wspomnianym skandalu czytalem,

4. Masz racje co do dyrygenta jako najwazniejszej osoby w zespole. Tutaj sie pomylilem... ale we wspolczesnych czasach ludzie idac na koncert symfoniczny ida po to zeby posluchac przede wszystkim Beethovena a nie posluchac tego dyrygenta, ktory interpretuje utwor. Rozumiem, ze sa ludzie na tyle zaawansowani ze ida dla aktualnego wykonawcy ale mimo wszystko mysle, ze wiekszosc wlasnie dla muzyki Beethovena. Bywa, ze czlowiek ktory interpretuje robi to z niezwykla swiezoscia. Na tyle wyrazista, ze idzie sie dla wykonawcy (np. Kennedy) ale to sa przypadki raczej rzadkie.

5. Nie probuje porownywac Beethovena do zespolow(;]) tworzacych electro jezeli chodzi o zlozonosc utworow. Beethoven robil muzyke napewno o wiele bardziej zlozona (no i ta dynamika;]) i w jego utworach bardzo wazna role grala melodia, ktora ma o wiele silniejsza moc przekazu niz bit na ktorym opiera sie electro (melodia tam bywa tylko dodatkiem).

A tak poza tym to jak ktos bardzo lubi rock to polecam symfonie Beethovena (o ta dynamike mi chodzi;]).
I'm rolling like a stone... never creep.

zet
Primogen
zet
Poznań

2007-05-20 22:06:22
CHMK Napisał:
(...)
Phantom, wybaczysz offtop, nie ma forum poświęconego muzyce poważnej

Nie był bym tego Chomiczku taki pewien :wink: zerknij ino tu:

http://www.darkplanet.pl/Muzyka-klasyczna-264_0.html#61293
Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!

CHMK
Primogen
CHMK
pzn/zgora

2007-05-20 23:24:30
A przeczytaj Zeciku, to zobaczysz, że ten temat powinien się nazywać "jak fajna jest carmina burana orffa" :)
Umiesz liczyć -nie licz na siebie!

zet
Primogen
zet
Poznań

2007-05-21 00:27:13
Niby i racja mimo to jestem zdania, że można tam spokojnie podebatować o Mozarcie, Chaczaturianie czy Bethowenie. Wystarczy odpowiednio ukierunkować rozmowę, bo owo forum do tego chyba jest odpowiednie :wink:
Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!

1 | 2 Następna
Forum : Muzyka - rożne