Polskie więzienia

Help
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura
1 | 2 | 3 | 4 Następna
HardKill
Moderator
HardKill
Szczecin

2008-12-03 19:56:09
Polskie więzienia :twisted: nie wiem , nie znam, nigdy tam nie byłem i nie będę :D i mało mnie one obchodzą :P wogóle mnie nie obchodzą ,generalnie zwis prosty :wink:

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Gorm-Herk
Primogen
Gorm-Herk
Wschowa Leszno...

2008-12-04 13:34:37
mozna czlowiekowi ograniczyc wolnosc, ale nie mozna odbierac prawa do jedzenia, pracy, czy ksztalcenia sie. nie wspominajac juz o telewizji, itd.

dlatego sadze, ze w wiezeniu powinny obowiazywac takie reguly jak w zyciu. mozna zapewnic wiezniom prace. dzieki temu mogliby wykupic sobie abonamencik, zjesc jakis dobry posilek, a nawet wynajac osobna duza cele. a jak nie bedzie sie im chcialo pracowac to juz ich sprawa, czy zdechna z glodu. mowiac o pracy nie mam na mysli oczywiscie np. mycia okien, tylko wlasnie to przyslowiowe zapierdalanie w kamieniolomie.
po ciezkiej pracy wiezien moglby rozdysponowac sobie zarobionymi pieniedzmi. skoro jest przeludnienie, ci ktorzy nie chcieli by mieszkac w celi mieszkali by gdzies w namiotach na zwenatrz. ale w zamian za to mogli by na przyklad obejzec sobie klan w tvp1. mysle ze praca i zarzadzanie ciezko zarobionymi pieniedzmi mogloby zadzialac resocjalizujaco. nie wieze w resocializacje ale moze akurat by sie udalo.

no i wiezienia zalezne od rodzaju przestepstwa - oczywiscie. wtedy nie trzebaby nikogo izolowac bo byli by wsrod swoich.

Tygrysica555
Fae
Tygrysica555

2010-03-21 18:44:09
Czytam tak was ... i postanowiłam sama coś napisać. Znam osoby które przebywały w zakładach karnych bądź są tam obecnie a także bardzo interesuję się tym tematem. Miałam okazję być w takim miejscu, oczywiście nie jako osadzona :P
Moim zdaniem nie jest tam tak źle, i nikt mi się nie skarżył:P .
Jedzenie jeśli nie smakuje ... jest kantyna, gdzie bliscy lub sam osadzony mogą robić zakupy.
Są zakłady rożnego typu: otwarte, półotwarte. zamknięte. Ich rodzaj ma wpływ na liczbę godzin widzeń i telefony itp.
W więzieniach nie siedzą sami mordercy czy inni ciężcy kryminaliści, siedzą ludzie za małe wykroczenia. Więc nie uważam, by kamieniołomy itp były tu wskazane. Fakt cięższych przestępców powinno karać się inaczej, a nie ze mają jeszcze szanse za dobre sprawowanie przeniesienia z zakładu zamkniętego na inny.
Koszmarem dla skazanego mogą okazać się współwięźniowie, człowiek o słabej psychice może szybko się załamać i stać się obiektem szyderstw ze strony kolegów z celi i nie tylko.

Hitler
Bicz
Hitler
CK

2010-03-21 21:55:57
HardKill Napisał:
nie będę :D i mało mnie one obchodzą :P

nie bądź taki pewien że nigdy, różnie bywa w zyciu...

HardKill
Moderator
HardKill
Szczecin

2010-03-21 22:20:10
owszem mogę i jestem tego pewien

Hitler
Bicz
Hitler
CK

2010-03-21 22:28:38
nie słyszałeś nigdy o niesłusznie skazanych?

HardKill
Moderator
HardKill
Szczecin

2010-03-21 22:34:24
i co z tego

1 | 2 | 3 | 4 Następna
Forum : Filozofia, Światopogląd, Kultura