Muzyka mroku: Gotyk

Help
Forum : Gothic
Poprzednia 1 | 2 | 3 | 4
Dyskusja na temat artykułu: Muzyka mroku: Gotyk
RuczajDJ
Bicz
RuczajDJ
Poznan/ZGora

2006-12-25 22:06:53 Muzyka: Muzyka mroku: Gotyk
Nie bede wnikal za bardzo meyrtorycznie w artykul: bo w sumie co osoba, to nieco inna klasyfikacja. I kazdy by mial troche racje.
Wystarczy porownac np strony wikipedii angielska, polska i niemiecka, zeby zobaczyc ze o tych samych stylach pisza inaczej i podaja nieco inne przyklady zespolow. to normalne, bo w sumie juz nikt nie rozroznia subgatunkow electro, a zespoly tez coraz rzadziej daja sie zlapac w jedna kategorie.
Przyklad: UnterArt na plycie "Noise & Grace" ma wymieszane kawalki, albo hardcorowe bity albo gotyckie zawodzenie z pogranicza kiczu.
A jak zaklasyfikowac taki Combichrist?

Np nie podoba mi sie w tym artykule tak szerokie laczenie kategorii, bo niektore daja wrazenie przypadkowych albo tak szerokich, ze juz niczego nie tlumacza.
Np "folki", poza nazwa niewiele je laczy: taki neofolk (zgadzam sie, Death in June), ale np pagan folk (Hagalaz's Runedance?) nijak ma sie do apokaliptycznych folkow. Taki Folkstorm ma w nazwie folk a wala tak ciezka elektronike jak nieprzymierzajac MZ412.

Ale najbardziej przy okazji "dark electro" zabraklo mi informacji o korzeniach. Tym bardziej, ze tworca gatunku dark electro wlasnie sie reaktywuje-oczywiscie mowa o niemieckim yelworC z 1986 roku (nazwa to "crowley" od konca) .

Jeszcze jedna rzecz. Generalnie jezdze na koncerty, imprezy, zakupy muzyczne itp do niemieckich klubow. Bylo EBM, ale zabraklo mi podtypu (?) klimatow o nazwie NDT czyli Neue Deutsche Todeskunst, gdzie zalicza sie np Lacrimose.

Ale pozdrawiam autora, ze mu sie chcialo to probowac ogarnac. Mi by sie nie chcialo :)
pozdrawiam

profesorGrzegorz
Anciliae
profesorGrzegorz
Poznań

2007-01-05 13:51:49
ja tylko blagam budzynskiemu nie mow ze gra gotyk...

kurcze...
jesli juz zimna fale chcesz zaliczac do muzyki mroku, z czym sie nie zgadzam, to osobny watek o nich powinien byc wogole...
bo oni raczej sie wywodza z punka niz z sisters of mercy dla przykladu....

no i za nic w swiecie nie powiem o tym ze moonlight chyba nie powinien sie pojawioc w metalu...

ale nie wazne...
dlaczego w goth metalu zostal zignorowany AION??
theater of tragedy??
takie klasyki?

to taka niescislosc mala...
Urodziłem się by istnieć pomiędzy istnieniami innych istnień. Jako Istnia Istnie Istniejąca Nie mam strachu przed groźbą wieczystej egzystencji Nie mam lęku przed zmorą całego swiata

Alec-II-Pure
Bicz
Alec-II-Pure
Poznań

2007-01-10 15:36:02
Dlaczego nie ma ni slowa o klasykach EBM (Electronic Body Music, a nie electro :wink: ), takich jak Nitzer Ebb, DAF, czemu nie ma ni slowa o Die Krupps, gdzie Sturm Cafe,Ionic Vision i wiele innych EBM'owych bandow, ale shitowy Mesh jest :roll:

------------------
Gentleman-Runaway
united we stand divided we fall

noone81
Bicz
noone81

2007-01-10 15:44:32
A teraz zagadka dla uważnie czytających :) Który wyraz w tym zdaniu dziwnie wygląda :)?
"Ze względu na miałkość treści, niezwykły brak oryginalności i kilka innych przymiotów, muzyka reprezentująca scenę gothmetal raczej nie jest lubiana w środowisku ortodoksyjnych gotów."
:D:D:D

RuczajDJ
Bicz
RuczajDJ
Poznan/ZGora

2007-01-10 17:38:57
Moze tutaj poszlo autorom lepiej, niezla klasyfikacja darkowej muzy:
http://www.eraseronline.com/stylelist.php

Oczywiscie, tez lekkie zastrzezenia znalazlyby sie.. :)

DEMONEMOON
Anciliae
DEMONEMOON
TowerHamlets

2010-02-02 01:54:56
Hmmm,poznawanie i uwielbienie prawdziwego ciezkiego mroku ,jest odnosnikiem demoralizacji naszej sfery duchowej,im bardziej jestesmy zachwyceni owym zjawiskiem,tym wieksze kfalifikacje na seanse u psychologa lub psychiatry a co lepsze u koscielnego egzorcysty hehe, normą społeczna od tysiacleci lat jest tepic takie zachowanie i nikt z normalych ludzi tego nie podwaza,baaaa zwalczanie tego zjawiska mamy we krwi od urodzenia, zanim nie zrozumiemy ze kielich goryczy nam zaserwowany ( przez Ksiecia Ciemnosci,lub jesli ktos z nas jest nie wierzacy przez nasze drugie dziwne JA)potrafi sprawic wiecej przyjemnosci i dumy niz obietnice najwiekszych autorytetów duchowych czy tez swieckich
A muzyka mroku?jak sie do tego ma?Otóż jest zwykłym fetyszem i pierwszym krokiem dla dzieci ktore zaczynaja przygode ze swiatem który jest poukladany nie tak ja do tej pory ich uczono,krokiem który skrzetnie kultywowany i pielegnowany pomimo wyniosłych uniesien prowadzi do samodestrukcji,hmmmmmm uwielbiam takie przekomarzanie sie z własna natura hehe
THANX MY MASTER :)

ps. Ja jakos w przedstawionych w tym artykule gatunkach nie odnajduje swojej muzyki mroku :)
0((((

Paskievicz
Anciliae
Paskievicz
Aureus Mons

2010-02-02 06:03:45
Artykuł kloc. Wygląda na wypracowanie 'ostatniej szansy' jakiejś spoconej nastolady w przydużym swetrze.

Skupię się może na samym opisie 'gothic metalu'. Więc tak:
- Medeah w wywiadach wielokrotnie podkreślała, że ich muzyka to metal.
- Moonlight grał metal ... tyle, że do Candry i też nie od samego początku.
- Anathema 'jedną z ambitniejszych grup gothic metalowych', brawo !!! xD Metalowych to może i do Serenades ale zdecydowanie doom.
Zacytuj:
W pewnym uproszczeniu, metal klimatyczny najprościej można rozpoznać po rozbudowanych partiach chóru i niekiedy orkiestry symfonicznej

tak, tak, zupełnie jak we wszystkich wyżej wymienionych

mam dosyć ...
Gdy palec wskazuje niebo, tylko głupiec patrzy na palec.

HardKill
Moderator
HardKill
Szczecin

2010-02-06 10:34:51

Alec-II-Pure > bo ów shitowy Mesh jest... The Best :D :D :D ^_^

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

FreddyKruger
Primogen
FreddyKruger
Poznań

2010-09-18 10:50:51
Totalnie rozjebała mnie część o metalu. Zero pojęcia. Nawet do słownika się nie zajrzało żeby sprawdzić co to jest growling. Z resztą, jak by autor był bardziej osłuchany, to słownik nie byłby potrzebny. Co to za tekst o wrażliwości artystycznej w metalu? I na jakiej podstawie autor dokonał takiej oceny? Co to jest metal klimatyczny? Czy Rage jest zespołem "klimatycznym", bo w Dies Irae był chórek? Dla ułatwienia dodam, że Rage to prog speed/power. Miałkość treści? Tristanię słyszał? Diablo Swing Orchestra? Theatre of Tragedy? Świeżynkę o nazwie Mortemia? The Sins of Thy Beloved? W metalu jest tyle pierwszorzędnej treści, że cały ten "ortodoksyjny" gotyk rozmontowuje na starcie.
Co nas nie zabije, to nas sponiewiera.
Ostatnio zmieniany: 2010-09-18 10:54:49

black_gothic
Anciliae
black_gothic
Lublin w pobliżu...

2010-09-18 11:30:52
Zgadzam się z przedmówcą , a ostatnie zdanie po prostu jest oburzające, ostatnie zdanie artykułu.Wygląda tak jakby na końcu stracił wątek.
Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy

Rudson
Bicz
Rudson
Helheim

2010-09-18 11:44:39
FreddyKruger Napisał:
Totalnie rozjebała mnie część o metalu. Zero pojęcia. Nawet do słownika się nie zajrzało żeby sprawdzić co to jest growling. Z resztą, jak by autor był bardziej osłuchany, to słownik nie byłby potrzebny. Co to za tekst o wrażliwości artystycznej w metalu? I na jakiej podstawie autor dokonał takiej oceny? Co to jest metal klimatyczny? Czy Rage jest zespołem "klimatycznym", bo w Dies Irae był chórek? Dla ułatwienia dodam, że Rage to prog speed/power. Miałkość treści? Tristanię słyszał? Diablo Swing Orchestra? Theatre of Tragedy? Świeżynkę o nazwie Mortemia? The Sins of Thy Beloved? W metalu jest tyle pierwszorzędnej treści, że cały ten "ortodoksyjny" gotyk rozmontowuje na starcie.

Ja słyszał :P i podoba mnie się
Jestem inny bo myślę,wierzę w siebie i słucham siebie, inni ludzię nie myślą i wolą słuchac innych

bibunia
Matuzalem
bibunia
Wschowa

2010-09-19 22:25:18
http://www.youtube.com/watch?v=-8xoYkm8jsk&feature=related
Jestem jak biel i czerń,które stale przeplatając się nigdy nie tworzą szarości...

shagi666
Anciliae
shagi666
Rzeszów

2010-09-20 07:56:04
Gotyk nie jest muzyką mroku , jest nią dark ambient.
"Rób co masz robić brat , świat jest dziki , nie pozwól by ktoś mówił Ci , że jesteś nikim"

soundasleep
Primogen
soundasleep
Sulęcin

2010-09-20 07:57:08
Śmie powiedzieć, że ten tekst jest żywcem (w całości lub w pewnych częściach) skopiowany z jakieś strony internetowej :/ Ja już to gdzieś wcześnie na pewno czytałam :/

Szatan, Blasty i Benedykt XVI !

amorphous
Redaktor
amorphous
Poznań

2010-09-20 12:39:21
Tak - tutaj
Life is complex: it has both real and imaginary components

Dyskusja na temat artykułu: Muzyka mroku: Gotyk
Poprzednia 1 | 2 | 3 | 4
Forum : Gothic